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February 7, 2023 
 
Via E-mail:  Steve.Chaipel@mysanibel.com 
Chairman and Members of the Board of Trustees 
c/o Steven Chaipel 
City of Sanibel General Employees Retirement Plan 
800 Dunlop Road 
Sanibel, FL 33937 
 
Re:  Member Contribution Question 
  
Dear Mr. Chairman and Members of the Board of Trustees: 
 

Steve Chaipel brought to our attention that during the emergency recovery after 
Hurricane Ian, the City of Sanibel paid their general employees at twice their normal hourly 
rate.  The double pay of their hourly rate lasted from on or about September 28, 2022 until 
on or about November 6, 2022. 
 

Steve asked us the following question: Should the City of Sanibel still be computing 
the 5% member contribution rate on their regular hourly rate of pay or should it be for the 
adjusted double hourly rate of pay during the Hurricane Ian emergency recovery period?   
 

We have reviewed this matter and consulted with the Plan Actuary and Steve 
Chaipel. After reviewing the matter, we advise that the City should calculate the 5% 
member contribution on the regular hourly rate of pay and not on the double hourly rate of 
pay during the Hurricane Ian emergency recovery period.  The final decision, however, 
rests with the Board of Trustees because it involves an interpretation of the ordinances that 
determine the terms of the Plan.  
 

The amount of employee contributions for a Plan A member is five percent (5%) 
of base pay. There is no contribution for a Plan B member. 
 

Sec. 50-478. Contributions. 
 

*** 
 

(b) Employee contributions. 
 

(1) There will be no employee contributions for members of plan B. 
 

(2) Members of plan A will contribute five percent of base pay. The city 
shall pick up, rather than deduct, all regular contributions of members. The 
city shall derive pickup amounts from the same source of funds which is 
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used in compensating members of the plan and shall do so by reducing the 
earnable compensation of each member. All pick up amounts shall be 
treated as employer contributions for the purposes of determining tax 
treatment under the Internal Revenue Code. 

 
*** 

 
Unfortunately, the phrase “base pay” is not defined in our Code of Ordinances. In 

order to determine its meaning, we will refer to what we understand to be its customary 
meaning, and we will also refer to other sections of the Code of Ordinances.   
 

In a very roundabout way, the Code of Ordinances bases the benefit that is paid on 
the “fixed rate of pay.”  First, the amount of the retirement benefit is based on “average 
compensation.”  Sec. 50-479. - Retirement dates and benefits, states the amount of 
normal pension benefits is: “three percent of average compensation (as defined for plan A 
and plan B members…” Average compensation is defined in Sec. 50-476 as “Average 
compensation means the average of an employee's monthly compensation for all periods 
of employment as an employee with the city for plan B members and the monthly average 
of the highest consecutive five years of compensation for plan A members.”  “Monthly 
compensation” is not defined. But all these provisions use the word Compensation, which 
is defined in Sec. 50-476 as: 
 

Compensation means an employee's fixed rate of pay from the City of Sanibel as 
determined on June 1st immediately after an employee's hire date and on June 1st 
of each following year during which he/she is an employee. Effective on the 
effective date of the ordinance from which this article derives, compensation for 
employees who are not included in any bargaining unit means fixed rate of pay. 
Notwithstanding the preceding sentence, effective May 1, 2011 compensation for 
employees (other than police dispatchers) who are included in a bargaining unit 
shall mean fixed rate of pay if the union representing such employees agrees to this 
definition in writing on or before that date. Effective on November 1, 2011 
compensation for police dispatchers shall mean fixed rate of pay. 

 
We spoke with Steve Chaipel as well as Sara Carlson about the method they use 

for determining compensation (i.e. fixed rate of pay) for calculating pension benefits. The 
Plan Actuary informed us that they receive a fixed number for each member of the Plan 
from the City annually, which they then use as the “compensation” earned for each member 
of the Plan for calculating pension benefits.  Steve stated that the amounts he sends to the 
Actuary for calculation of pension benefit purposes is the fixed rate of hourly pay for each 
member of the Plan and nothing additionally (i.e. overtime, double pay, bonus pay, holiday 
pay etc…) Simply put, the “fixed rate of pay” for each employee as referenced in the 
definition of “Compensation” in Sec. 50-476 is only what the member’s hourly rate of pay 
is for that position each year, with no extras. In other words, the benefit is based on the 
member’s hourly rate.  
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We then asked Steve how he customarily calculates the 5% members’ contribution. 
He informed us that plan A member contributions are only deducted from the “fixed rate 
of pay” for each employee as described above. Lastly, Steve confirmed that the City is 
treating the fixed rate of pay (for benefit purposes) the same as “base pay” for contribution 
purposes.  
 

This is as it should be. The pension benefits that the employees have been receiving 
are based only on their regular hourly rate with no extras.  Employee contributions are 
based on the regular hourly rate with no extras.  It would not make any sense to make the 
employees contribute on the extra pay and not receive any extra benefit for that.  
 

As discussed, “Compensation” for benefit purposes is “fixed rate of pay.” We 
understand fixed rate of pay to normally exclude such things as overtime, car allowances, 
uniform allowances and the like and it appears that the City has taken this same approach.  
 

Therefore, we think that the best interpretation would mean that the double hourly 
rate of pay would not apply here for “Compensation” purposes or for member contribution 
purposes. This interpretation would result in the double hourly pay earned by each 
employee during the Hurricane Ian emergency relief period not having the 5% member 
contribution taken from it nor would it result in the double hourly pay being included in 
the “Compensation” for benefit calculation purposes. We hope this assists you in your 
interpretation. 
 

Very truly yours, 
 
 
 
 
      Ronald J. Cohen 
 
 
BJC 
 
 
 
 
 
 
       

 
  
 
 
 
 
 
 


